top of page

Gondolatok sokmindenről

Ez egy (majdnem) coaching blog. Írok, mert téma mindig van.

 

A változás, a fejlődés, a problémamegoldás, vagy éppen a szinten tartás - mert tudjuk, sokszor az is nagy teljesítmény - egyszóval az élet és a mindennapok adnak elég muníciót a bloghoz. Az ihlet jön, a szavakat néha keresni kell. 

Ujjgyakorlat minden poszt. Ha olvasod, kérlek kommentelj bátran, hogy tudjam mi talált be, vagy mi érdekelne jobban.

 

Mert neked írok. 

#coachingtippek #önismeret #érzelmiintelligencia #vezetés #leadership #teamcoaching #párkapcsolat  #szülőneklenni #mozaikcsaládban

  • Szerző képeSimonKata

Barátból főnök - lehetséges?

Frissítve: 2019. jan. 3.

Hurrá, kineveztek! Jó vagy, megérdemled! De kivel mész ez után ebédelni?



Új távlatok nyílnak előtted, a kihívás fellelkesít, tele vagy ötletekkel, tervekkel, megújult erővel vágsz bele a nagy feladatokba.


Csak a látszólag apró, a munkával talán nem is összefüggő dolgokban bizonytalanodsz el:  Elmehetsz a régi kollégáiddal ebédelni? Nem egy a haverod, vagy barátod is volt közülük. Miről beszélnétek az asztalnál, most, hogy már a főnökük is vagy? Fognak-e veled úgy beszélgetni, mint régen? Folytathatod-e folyosói "small talk"-ot velük?


Nem találod erre a választ, ezért kerülni kezded az ilyen helyzeteket, vagy pont fordítva: túlkompenzálsz, és keresed az alkalmakat, ahol bizonyíthatod, hogy te aztán semmit sem változtál, így a kapcsolat is maradhat a régi.


Egyik magatartás sem hoz hosszú távon jól működő megoldást neked, hiszen bár ugyanaz az ember vagy, a szereped a szervezetben igencsak megváltozott. Valamin neked is változtatnod kell.


Ha nem érzed imposztornak magad az új pozícióban, hiszen készültél rá és minden kompetenciád a helyén van, légy büszke, és állj bele ebbe az érzésbe! Engedd meg magadnak! Figyeld meg a belső hangodat, van-e belső ellenzéked, beszél-e benned "valaki" hozzád, akinek az üzenetei elbizonytalanítanak?


Ha igen, itt az idő őt lekapcsolni. Egyszer és mindenkorra rendbe tenni ezt a belső nyekegőt, tisztába kerülni az eredetével, és felismerni, hogy talán már rég nem aktuálisak a gyengítő monológjai, hiszen közük nincs a mostani önmagadhoz, hanem egy korábbi, talán gyerekkori élményanyag itt maradt visszhangjai csak.


Jó vezető akarsz lenni?


Hogy állsz a hitelességgel, a transzparenciával? Vajon mit veszíthetsz azzal, ha lehetőséget adsz magadnak és a régi haver/barát beosztottadnak, hogy megbeszéljétek ezt az új helyzetet? El tudod-e képzelni, hogy leültök egy beszélgetésre, ahol elmondod (nagyon röviden), hogy ez az új felállás nem könnyű számodra, és kíváncsi vagy, ő mit érez vagy gondol ezzel kapcsolatban? 


Figyelsz rá, és meghallgatod. Nem te beszélsz, hanem leginkább ő. Lehetőséget teremtesz a párbeszédre. 


Biztos lesznek, akik majd egy ideig nem tudnak mit kezdeni az új felállással.


Biztos lesznek olyanok is, akik nem is akarnak mit kezdeni ezzel az új felállással.


De az a te döntéseden múlik, hogy sok energiát raksz-e bele a régi kapcsolat megjavításába, vagy inkább azokra támaszkodsz, akik bizalmat szavaznak neked új vezetőként is, és jól tudnak működni az új relációban.


Kibírod annak a feszültségét, ha pár ember eltávolodik tőled? 


Talán segít az is, ha leválasztva az érzelmeket gyakran emlékezteted magad arra, hogy a szervezetnek miért jó, hogy te előre léptél. Mik a feladataid, mint vezető, mit ad az a beosztottaknak és a cégnek, hogy azon a szinten vagy, ahova kineveztek. 


Vezetőként nem csak az embereket, de a kapcsolatokat is menedzselned kell. Legfőképpen azonban magadat! Egy újabb szinten.


Ez is egy feladat a sok közül, amibe bele kell nőni. Menni fog, mint minden más, csak légy tudatos benne, és adj időt magadnak :-)



 

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, íratkozz fel a hírlevelemre!

Nyugi, nem öntelek nyakon kéretlen email-ekkel :-) Havi egy alkalommal kapsz majd tőlem egy rövid levelet a postaládádba.

Felíratkozás ITT »»


 


68 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Beszéljünk a céljaidról!

Te tudod merre tartasz? Hol leszel, mondjuk 5 év múlva? Én is gyakran mondom: "légy a jelenben", "az itt-és-most számít", de fontosnak tartom a hosszabb távra tervezést is. Hiszen ha nem tudod mi a cé

PárBaj

Gyilkos tekintetek, sírás, kiabálás, vádló mondatok. Még ezekkel a képekkel vagyok tele. Hazafelé autózom egy párkapcsolati tanácsadásról - ahol én a tanácsadó páros egyik fele voltam - és azon gondol

To do or Not to do

Van neked is, hogy néha csak pörög a fejed, annyi a tennivaló? Érzed a sürgetést, de már gőzöd sincs róla, hogy mi a fontos, és mi nem? Nem vagy egyedül. Elszaladt velem mostanában a ló. Vagy az élet.

bottom of page