Gondolatok sokmindenről

Ez egy (majdnem) coaching blog. Írok, mert téma mindig van.

 

A változás, a fejlődés, a problémamegoldás, vagy éppen a szinten tartás - mert tudjuk, sokszor az is nagy teljesítmény - egyszóval az élet és a mindennapok adnak elég muníciót a bloghoz. Az ihlet jön, a szavakat néha keresni kell. 

Ujjgyakorlat minden poszt. Ha olvasod, kérlek kommentelj bátran, hogy tudjam mi talált be, vagy mi érdekelne jobban.

 

Mert neked írok. 

#coachingtippek #önismeret #érzelmiintelligencia #vezetés #leadership #teamcoaching #párkapcsolat  #szülőneklenni #mozaikcsaládban

 • SimonKata

Beszéljünk a céljaidról!

Frissítve: 2019. jan 3.

Te tudod merre tartasz? Hol leszel, mondjuk 5 év múlva?Én is gyakran mondom: "légy a jelenben", "az itt-és-most számít", de fontosnak tartom a hosszabb távra tervezést is. Hiszen ha nem tudod mi a célod, honnan tudod majd, hogy jó irányba tartasz? És most nem csak karrier célokról beszélek. Hanem arról is hogy milyen életet szeretnél később (is) élni.


Hogyan szeretnéd a testi és szellemi egészségedet megőrizni, javítani? Milyen rossz szokásaidat hagynád el?  Vannak kapcsolataid, amiken változtatni akarsz?  Mit szeretnél tanulni, miben akarsz jobb lenni?​​


Gondolatébresztőnek szaladj végig az alábbiakon:


Tűzz ki célokat!

Válaszd ki azt a kérdést, amelyik a legjobban megszólított, amelyik megválaszolására a legmotiváltabb vagy!


 1. Írd le az összes gondolatodat, ami a kérdés nyomán felmerült benned!

 2. Ne szelektálj!Most nézd meg, hogy amit leírtál, az: specifikus, életszerű, elérhető, és RÓLAD szól. Amelyik nem ilyen, azt dolgozd át, hogy ilyen legyen.

 3. Most még egyszer nézd át a listádat, és ha kell, fogalmazd át, amit leírtál úgy, hogy ne negatív, hanem pozitív megfogalmazás legyen! Pl. A "nem fogom többet a köldökömet bámulva eltölteni az estéimet" helyett írd, hogy "az estéimet (így és úgy) fogom eltölteni". 

 4. Vizsgáld meg, hogy hogyan tudod a listád elemeit specifikusabbá tenni. Pl. Az "egészségesebbé válok" elég általános cél helyett írhatod, hogy "napi fél órát sétálok" vagy "cukor nélkül fogom inni a kávémat".

Csinálj egy jó kis akciótervet!


 1. Gondolkozz el azon, hogyan tudod mérhetővé/követhetővé tenni a haladást. Hogyan tudnád pontosan követni a változást? Egyszerű a dolog, ha a cél pl a fogyás, hiszen a testsúly változása pontosan mérhető. Ha nem találsz egyszerű választ ennél a pontnál, akkor vissza az előző szakasz négyes pontjához! Fogalmazd át a célodat, tedd megfoghatóvá, hogy cselekvésbe lehessen fordítani a szándékot!

 2. Mennyi idő alatt szeretnéd elérni a célodat? A nagyobb (élet)célok esetében akár 5-10 éves távlatokról is beszélhetünk, a rövidebb távú célokhoz gondold meg a 3 hónapot. Ez egy viszonylag jól belátható időszak, és könnyen heti etapokra bontható.

 3. Most gondolkozz el azon, hol tartasz most ezzel a célkitűzéssel kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy már most is csinálsz valamit, ami a kitűzött cél felé visz. Mi az, és hol is vagy most? (Akár skálázhatsz is - de erről majd máskor írok.)

 4. Mit kell csinálnod ahhoz, hogy elérd a célod? Ezt bontd le kisebb lépésekre, ha szükséges. Pl. "Profi pókerjátékossá válok" első lépése nekem az lenne, hogy "megtanulok pókerezni", de neked lehet, hogy az, hogy "benevezek az első fizetős póker versenyre".

 5. Ezeket a kisebb lépéseket helyezd el az időben, azaz szabj nekik határidőt!

 6. Hogyan tudsz képessé válni arra, hogy megtedd ezeket a lépéseket? Kell valamit tanulnod hozzá? Vagy olvasni? Vagy valamit megtapasztalni?

 7. Mit tehetsz MA ezért a konkrét célért?

 8. Kik lesznek a támogatóid, segítőid a cél felé vezető utadon? A párod, a családod? Vagy egy munkatársad, mentorod, vagy egy barátod? Vagy van profi segítőd, coachod, pszichológusod, mentálhigiénés tanácsadód?


Ha komolyan végig gondolod a fentieket, nagy eséllyel fogsz találni magadban motivációt a céljaid megfogalmazásához, és a változáshoz. Könnyebb és biztosabb sikerrel kecsegtet, ha találsz segítséget a "változás projekt"-edhez.


De ha elég elszánt vagy, egyedül is menni fog! 


#coaching #tervezés #smartcélok #célok #megvalósítás #todo #akcióterv #változás


Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, íratkozz fel a hírlevelemre!

Nyugi, nem öntelek nyakon kéretlen email-ekkel :-) Havi egy alkalommal kapsz majd tőlem egy rövid levelet a postaládádba.

Felíratkozás ITT »»0 megtekintés
Kapcsolat
 

Ha kérdésed van, vagy időpontot szeretnél kérni egyéni coachingra, írj nekem:

 • Black LinkedIn Icon
 • Facebook Basic Black
A coachingról 
 

A coaching egy olyan együttműködési folyamat, amely abban segít, hogy a benned rejlő lehetőségeket kibontakoztassa. 

A coach jellemzően nem ad tanácsot. Támogatása ahhoz járul hozzá, hogy a belső akadályaid elháruljanak, így javuljon a teljesítményed, és kihozd magadból a képességeid maximumát.

A coaching során nő az önismereted, mely aztán nagyban hozzájárul az életminőséged növekedéséhez.

Iratkozz fel hírlevelemre!

 • Black LinkedIn Icon
 • Facebook Basic Black

© 2017 by simonkata. Proudly created with Wix.com