Vezetői coaching

Sokat beszélünk manapság a szervezeti kultúráról és a vezetői érzelmi intelligenciáról. Amiről viszont kevesebb szó esik, az az, hogy a vezető(k) érzelmi intelligenciája mennyire meghatározza a szervezet kultúráját, azaz hogy milyen értékek és normák mentén, és hogyan is teszik a dolgukat az ott dolgozók, milyen a köztük lévő interakciók minősége, valamint milyen a szervezet külső partnereivel való kapcsolatok minősége.

A vezetői coaching, amit én nyújtok, nem a szakmai tudásodat fogja növelni. Ha vezető vagy, nagy eséllyel azért jutottál idáig, mert nagyon értesz a szakmádhoz. Én pedig nagy eséllyel egyáltalán nem értek hozzá. Még szerencse, mert nekem nem is kell. Az én hozzáadott értékem számodra a 'soft' készségeid, azaz azt érzelmi intelligenciád fejlesztése, valamint a vezetői tudatosságod és identitásod erősítése lesz. MIndaz, ami hozzásegít ahhoz, hogy tisztán lásd, milyen elvárások vannak feléd, mi a szereped a szervezetben, és hogy igazi figyelemmel, értőbben és hatékonyabban kapcsolódj a beosztottjaidhoz és a veled egy szinten lévőkhöz.

Ez aztán majd megmutatkozik a kommunikációdban, hitelesebbé tesz, hatásosabban tudod képviselni magadat, jobban megérted a kollégáidat, célravezetőbben tudsz motiválni és konfliktusokat megoldani.

Mindez persze nem varázsütésre történik. Csakis egy kellő elhatározással végigvitt folyamat eredménye lehet. A befektetett munka és pénz viszont egy kiegyensúlyozottabb, kisebb érzelmi megterheléssel megélt életet hozhat számodra.

Több felmérés és kutatás igazolja, hogy a munkavállalóktól ma már nyíltan azt várják, hogy képesek legyenek munkájukból és az ott elkövetett hibákból tanulni, jól ki tudják magukat fejezni, azaz jól kommunikáljanak, legyenek képesek alkalmazkodni, legyen erős belső motivációjuk, akarjanak fejlődni és képződni, működjenek jól csapatban, és legyenek jó konfliktuskezelők is. 

 

Szerencsére az érzelmi intelligencia fejleszthető. Négy kompetenciáját sorolja fel a téma egyik szakértője, Daniel Golemann: 

  • az éntudatosság: tudni azt, hogy mit érzünk

  • az önszabályozás: az a képesség, mellyel az érzelmeinket szabályozzuk

  • a társas készség: a képesség arra, hogy azonosítsuk és értelmezzük mások érzéseit

  • és a kapcsolatirányító képesség: képesség, hogy befolyásoljuk mások érzéseit.

Amit a családban és az iskolában nem tanultunk meg, és nem szedtünk fel magunkra, azt felnőttként is, bizonyos mértékig elsajátíthatjuk. 

A vezető érzelmi intelligenciája nagyban meghatározza a beosztottjai hangulatát, a munkához való viszonyukat, így a motivációjukat is. Sokat idézett mondat: az emberek nem a munkahelyüket, hanem a főnöküket hagyják ott, amikor felmondanak. 

JÓ VEZETŐNEK NEM CSAK SZÜLETNI LEHET, HANEM AZZÁ IS LEHET VÁLNI.

Én ebben tudok segíteni. Akár magánemberként fordulsz hozzám, akár a céged megbízásából kezdünk együtt dolgozni. Fordulj hozzám bizalommal!