Csapatfejlesztés (team coaching), azaz miért kócsoljunk csapatot?

Leginkább azért, mert a csapatfejlesztés coaching formájának ténylegesen van értelme és eredménye. Szigorúan nem összetévesztendő a már megszokott, rendszerint egy hétvégi napon tartott, csapatépítő eseménytől.

 

A team coaching nem tréning, a team coach nem tudást oszt meg, hanem abban támogatja a résztvevőket, hogy saját felismeréseik legyenek és az azokból tanultakat forgassák vissza a csoportba.

A team coachingot leginkább egy sajátélmény-alapú, nem struktúrált, a team coach(ok) facilitált tanulási folyamatnak írnám le, ahol a team coach a 'csapat határán állva' megfelelő pillanatokban végzett intervenciókkal segíti hozzá a csapatot a saját működési mintáik felismeréséhez a nem célravezető működési módok korrigálásához, és a tagok közti kapcsolatok erősítéséhez. 

Ez a fejlesztési forma a legalkalmasabb a csapattagok közti KOMMUNIKÁCIÓ, KOOPERÁCIÓ (együttműködés), KONFLIKTUSKEZELÉS és a KIHÍVÁSOK KEZELÉSE (azaz a változáskezelés) képességének erősítésére.

A jó csoportmunka alapfeltétele a pszichológiai biztonság megteremtése, ami nagyon gyakran nem születik meg egy csapatban, és hiányában nincs őszinte és hatékony kommunikáció sem. Az együttműködés formáit jó kommunikáció nélkül pedig csak "próba szerencse", vagy  "eddig is ezt csináltuk, ez után is jó lesz" alapon gyakoroljuk. 

Képzeld el, mennyi időt, energiát és pénzt lehet egy vállalkozásnál vagy szervezetben megspórolni azzal, hogy

  • az együtt, egy célért dolgozó munkatársakat egyszerre dolgoztatjuk magunkon és a csapaton. Ez azért is célravezetőbb, mint egyénileg foglalkozni a csapat egyes tagjaival, mert itt team coachként 'akcióban', vagyis inkább 'interakcióban' láthatok mindenkit, és az 'itt és most'-ban avatkozhatok be egy-egy kéréssel vagy visszajelzéssel az éppen zajló folyamatokra, az észlelt dinamikákra. 

Képzeld el, milyen izgalmas tanulási helyzet lehet az, ahol

  • konkrét és napi munkafeladattal, vagy éppen egy aktuális problémával foglalkozik a csapat, de közben a team coach tartja a teret és a kereteket, valamint a fókuszt a fejlesztési célon, és annak a tükrében végzi a beavatkozásokat (pl reflektáltatja a csapatot a saját működésére, a csoportdinamikára, a hangulatra... stb, vagy ad ki feladatot, vagy végeztet egy kísérletet valamire...). 

Képzeld el, milyen sok szintű a tanulás, ami ilyenkor történik:

  • van tanulás egyéni szinten (hogyan élem meg magam a csapatban, mi is a szerepem, hogyan és mit észlelnek belőlem a többiek, mennyire tudom magam megmutatni, hogyan kooperálhatnék jobban, stb),

  • aztán tanulunk csapat szinten is (kik vagyunk, és mi célból van ez a csapat, hogyan működünk együtt, milyen értékek mentén, hogyan jutalmazunk, hogyan büntetünk, vannak-e tabuink, miről nehéz nekünk beszélni, stb.), 

  • és nem utolsó sorban ilyenkor épül a tanuló szervezet is, hiszen az itt szerzett tapasztalatokat és készségeket a csapattagok viszik tovább magukkal a szervezetbe. 

Egy team coaching 'projekt' első szakasza az igény felmérésével indul: interjúk, fejlesztési feladat meghatározása, diagnózis, majd visszacsatolás, utána szerződés a konkrét feladatra.

Maga a folyamat általában 5-7 alkalmas, általában 3 hetente 2,5-4 órás ülésekkel. De lehet egyalkalmas, viszont 2 napos team coachingot is tartani. Vagy heti rendszerességű 1,5 órás üléseket, hosszabb együttműködési folyamatban. A végén közösen zárunk és értékeljük ki a tanultakat. 

Az üléseknek kevéssé strukturáltak, mert az adott pillanatban felbukkanó jelenségekkel foglalkozunk, viselkedéseket tudatosítunk, érzéseket azonosítunk, gondolatokat és érzéseket öntünk szavakba, kéréseket és kérdéseket fogalmazunk meg, stb. Mikor volt utoljára, és volt-e valaha egyáltalán, hogy időt tudott a csapatod szánni hasonló dolgokra? 

Jellemző, hogy a folyamat alatt a csapat vezetőjét vezetői coachinggal támogatjuk, hogy könnyebben menjen az adaptálódás a változásokhoz, és megerősödve tudja vezetni megújult csapatát.

A folyamat után néhány hónappal érdemes egy utánkövető ülést tartani a csapattal.

A csapatok mérete egy team coach-csal 3-8 fő, 2 team coach-csal 9-15 fő.