Gondolatok sokmindenről

Ez egy (majdnem) coaching blog. Írok, mert téma mindig van.

 

A változás, a fejlődés, a problémamegoldás, vagy éppen a szinten tartás - mert tudjuk, sokszor az is nagy teljesítmény - egyszóval az élet és a mindennapok adnak elég muníciót a bloghoz. Az ihlet jön, a szavakat néha keresni kell. 

Ujjgyakorlat minden poszt. Ha olvasod, kérlek kommentelj bátran, hogy tudjam mi talált be, vagy mi érdekelne jobban.

 

Mert neked írok. 

#coachingtippek #önismeret #érzelmiintelligencia #vezetés #leadership #teamcoaching #párkapcsolat  #szülőneklenni #mozaikcsaládban

  • SimonKata

Növesszünk EQ-t

Frissítve: 2019. jan 3.

Divatos mostanában az érzelmi intelligenciát emlegetni. Szexisebb szó az önismeretnél.


Az önismeret arról szól, hogy felismerjük saját érzelmeinket, motivációinkat, és képessé váljunk azok tudatosítására, kezelésére, és befolyással tudjunk lenni rájuk, egyéni céljaink elérése érdekében. Az érzelmi intelligencia is ez, megspékelve azzal, hogy kifelé is működik: felismerni a körülöttünk lévők érzelmi állapotait, motivációit, szándékait.De jó is lenne, ha ezt kilóra adnák a boltban! Még ha aranyáron is menne, tuti nagy sorok lennének… Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy az érzelmi intelligencia mérő kicsapja nálad a biztosítékot, akkor bizony nincs más hátra, tudatosan kell törekedned arra, hogy növekedj ezen a területen. Azaz nem elkerülhető a “tanulás”, ha önmagad teljesebb megélésére vágysz. 


Rengeteg jó könyv született már az önfejlesztés témájában. Néhányat közülük a Nemzeti Tanterv kötelező olvasmányai közé kellene tenni. De lehet-e az érzelmi intelligenciát könyvekből tanulni? Nem nagyon. Lehet, hogy egyáltalán nem? Ki tudja. 


A különböző névvel futó fejlesztő vagy terápiás csoportok kitűnő terepei ennek a tapasztalati úton való tanulási folyamatnak.


Legyen szó akár “csoportdinamikai tréning”-ről, “encounter” vagy önismereti csoportról, vagy akár egy pszichodráma csoportról is, mind-mind arra teremtetett, hogy a biztonságos gyakorló terepet biztosítsa a résztvevők számára.


Jó terep a csoport arra is, hogy a csoporttagok próbálgassák a szárnyaikat, azaz másabb, jobban működő stratégiákat és kifejezési, kommunikációs technikákat tanuljanak, azokra spontán és azonnali reakciókat, válaszokat kapva a többiektől. Mindezt “igazi” következmények nélkül. Egy ilyen biztonságos közegben talán könnyebb kockázatot vállalni a magunk képviseletével és szabad kifejeződésével. 


Tudom, mert már tapasztaltam én is. Csoporttagként és facilitátorként is. Folyamatosan csiszolódom én magam is.


Mert  mindig van hova fejlődni!


#érzelmiintelligencia #érzelmiintelligenciafejlesztés #coaching #csoport #önismeret


Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, íratkozz fel a hírlevelemre!

Nyugi, nem öntelek nyakon kéretlen email-ekkel :-) Havi egy alkalommal kapsz majd tőlem egy rövid levelet a postaládádba.

Felíratkozás ITT »»17 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Barátból főnök - lehetséges?

Hurrá, kineveztek! Jó vagy, megérdemled! De kivel mész ez után ebédelni? Új távlatok nyílnak előtted, a kihívás fellelkesít, tele vagy ötletekkel, tervekkel, megújult erővel vágsz bele a nagy feladato

Beszéljünk a céljaidról!

Te tudod merre tartasz? Hol leszel, mondjuk 5 év múlva? Én is gyakran mondom: "légy a jelenben", "az itt-és-most számít", de fontosnak tartom a hosszabb távra tervezést is. Hiszen ha nem tudod mi a cé

PárBaj

Gyilkos tekintetek, sírás, kiabálás, vádló mondatok. Még ezekkel a képekkel vagyok tele. Hazafelé autózom egy párkapcsolati tanácsadásról - ahol én a tanácsadó páros egyik fele voltam - és azon gondol

Kapcsolat
 

Ha kérdésed van, vagy időpontot szeretnél kérni egyéni coachingra, írj nekem:

  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black
A coachingról 
 

A coaching egy olyan együttműködési folyamat, amely abban segít, hogy a benned rejlő lehetőségeket kibontakoztassa. 

A coach jellemzően nem ad tanácsot. Támogatása ahhoz járul hozzá, hogy a belső akadályaid elháruljanak, így javuljon a teljesítményed, és kihozd magadból a képességeid maximumát.

A coaching során nő az önismereted, mely aztán nagyban hozzájárul az életminőséged növekedéséhez.

Iratkozz fel hírlevelemre!

  • Black LinkedIn Icon
  • Facebook Basic Black

© 2017 by simonkata. Proudly created with Wix.com