top of page

Gondolatok sokmindenről

Ez egy (majdnem) coaching blog. Írok, mert téma mindig van.

 

A változás, a fejlődés, a problémamegoldás, vagy éppen a szinten tartás - mert tudjuk, sokszor az is nagy teljesítmény - egyszóval az élet és a mindennapok adnak elég muníciót a bloghoz. Az ihlet jön, a szavakat néha keresni kell. 

Ujjgyakorlat minden poszt. Ha olvasod, kérlek kommentelj bátran, hogy tudjam mi talált be, vagy mi érdekelne jobban.

 

Mert neked írok. 

#coachingtippek #önismeret #érzelmiintelligencia #vezetés #leadership #teamcoaching #párkapcsolat  #szülőneklenni #mozaikcsaládban

  • Szerző képeSimonKata

Szív vs Ész - Melyik a nyerő?

Frissítve: 2019. jan. 3.

Megfontolt, hidegfejű stratéga vagy intuitívan működő ember vagy? Jó kérdés ez egyáltalán?



Meg tudnád mondani, mire valók az érzelmek? Próbáltam megfogalmazni, de gyatrán sikerült, így Bärnkopf Zsolt definícióját rakom ide neked: "az érzelmek külső és összetett helyzetek leegyszerűsítésére szolgáló jelek, amelyek hatására a szervezet már többé-kevésbé megfelelően tud az eseményekre reagálni". Így hatékonyabban tudunk működni, mert elkerülhetjük az egyébként szükséges helyzetelemzést a válasz előtt. Röviden és velősen, ennyi.


Ha nem éreznénk, akkor állandóan csak azon gondolkodnánk, hogy mi a reális, mi a megfelelő viselkedés az adott helyzetben. Hogy te amúgy is azt csinálod? Tuti nem, hidd el, csak nem tudsz róla. Könnyen jönnek a válaszok? Könnyen döntesz? Ugye, hogy nem? Simán lehet, hogy az érzelmeid kavarnak be, csak nem igazán vagy tudatában ennek a folyamatnak. 


Ok. Hallom, te pedig mindig a szívedre hallgatsz. Nem lehet könnyű. Belegabalyodsz valakibe, aki totál nem neked való, összetöri a szíved, bekap, megrág és kiköp, aztán mire feleszmélsz, ott vagy a következő ugyanilyen kapcsolatban. Miért is? Mert az érzelmek nem helyettesítik a gondolkodást! Néha csak bonyolítják a helyzetet, de nem mondják meg, hogy mit kell tennünk. A problémák akkor jönnek, ha az érzelmeket döntésként kezeljük, és vakon, gondolkodás nélkül követjük őket. Ismerős?


Ne értékeld túl az érzelmeidet, de legyél kapcsolatban velük. Egyszerűen hangzik, de sokunknak nem jön ez magától. Ezt, mint annyi minden mást, tanulni lehet.


De egyedül nehéz. Vagy nem is lehet. Kapcsolatban kell gyakorolni.


Hiszen minden kapcsolat alapvetően rólunk szól: olyan, mint egy tükör, amely megmutatja a valóságot. 


Nézz bele gyakrabban.



 

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, íratkozz fel a hírlevelemre!

Nyugi, nem öntelek nyakon kéretlen email-ekkel :-) Havi egy alkalommal kapsz majd tőlem egy rövid levelet a postaládádba.

Felíratkozás ITT »» 


 

35 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Barátból főnök - lehetséges?

Hurrá, kineveztek! Jó vagy, megérdemled! De kivel mész ez után ebédelni? Új távlatok nyílnak előtted, a kihívás fellelkesít, tele vagy ötletekkel, tervekkel, megújult erővel vágsz bele a nagy feladato

Beszéljünk a céljaidról!

Te tudod merre tartasz? Hol leszel, mondjuk 5 év múlva? Én is gyakran mondom: "légy a jelenben", "az itt-és-most számít", de fontosnak tartom a hosszabb távra tervezést is. Hiszen ha nem tudod mi a cé

PárBaj

Gyilkos tekintetek, sírás, kiabálás, vádló mondatok. Még ezekkel a képekkel vagyok tele. Hazafelé autózom egy párkapcsolati tanácsadásról - ahol én a tanácsadó páros egyik fele voltam - és azon gondol

bottom of page